Nyugdíjas Parlament IV. ülése: vegyes indexálás, Idősügyi Tanácsot minél több önkormányzatnál!


2019. december 05. 00:00 | Forrás: mti.hu

Az Országos Nyugdíjas Parlament mai ülésén a résztvevők továbbra is kezdeményezik az év elejei nyugdíjemelésnél az infláción túl a keresetnövekedés mértékének a figyelembe vételét is.

Nyugdíjas Parlament IV. ülése: vegyes indexálás, Idősügyi Tanácsot minél több önkormányzatnál!

Az Országház Felsőházi üléstermében mai napon összeülő megyei nyugdíjas parlamenteken megválasztott 378 küldött több kérdésben is sürgős intézkedéseket kezdeményezett. A legfontosabbnak azt tartották, hogy az év elejei nyugdíj emelésekor a fogyasztói áremelkedésen kívül a keresetek várható emelkedésének a mértékét is vegyék figyelembe. Azt is szorgalmazzák, hogy a Kormány és az idősügyi szervezetek képviselői között létrejöjjön az egyeztetési mechanizmus intézménye.

Javaslatokat fogalmaztak meg a települési önkormányzatok idősügyi munkájához, az elmagányosodás csökkentéséhez, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához és az országos népszavazási kezdeményezésekhez. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint a településeken olyan fórumokra volna szükség a helyi hatalom és a nyugdíjasok között, amelyeken az idősek véleményezhetnék az őket érintő politika alakítását. Korózs Lajos szerdán, az országos nyugdíjas parlament IV. ülésén, a Parlament felsőházában azt szorgalmazta, hogy mindenhol az országban jöjjenek létre idősügyi tanácsok, nyugdíjas parlamentek vagy más fórumok "a felvetődő problémák megbeszélésére, megoldására".

Soha ne szülessen egyetlen egy településen sem döntés az idősek részvétele és véleménye nélkül - indokolta a kezdeményezést a szocialista képviselő a csaknem négyszáz nyugdíjas küldött előtt. Korózs Lajos szerint jelenleg nincs legitim érdekegyeztetési szervezet a kormány és az idősek társadalma között.

Az Idősek Tanácsában "egyetlen egy nyugdíjas szervezeti képviselő nem ül", és azt sem lehet tudni, hogy a testület mit csinál vagy kikből áll - fogalmazott. Tarthatatlan a jelenlegi, inflációkövető nyugdíjemelési technika, vissza kellene állni a svájci indexálásra - jelentette ki.

Varju László (DK), az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke közölte: szívesen csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy jöjjön létre minél több településen az idősek képviselete. Az ellenzéki politikus megismételte pártja álláspontját, hogy európai minimálnyugdíjra volna szükség, és ő is bírálta a jelenlegi nyugdíjszámítást, mondván: emiatt elszegényedik a nyugdíjas társadalom. A rendezvényen Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának elnöke bejelentette: több szociális szervezettel egyeztetve országszerte felkeresik az érintett nyugdíjasokat és segítenek nekik kitölteni a méltányossági nyugdíjemeléshez szükséges kérelmet.

További részletekért kattintson ide.
Forrás: mti.hu