Megduplázódott a szegénységben élő nyugdíjasok száma Magyarországon


2019. november 28. 11:57 | Forrás: szeged.hu

A nyugdíjasok a legnagyobb vesztesei az elmúlt tíz évnek, mert a gazdasági fellendülést, és az ennek nyomán jelentősen emelkedő jövedelmeket egyáltalán nem követte a nyugdíjak emelkedése – jelentette ki Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője Korózs Lajos szocialista politikussal közös sajtóértekezletén az Idősügyi Parlament regionális ülésén Szegeden.

Megduplázódott a szegénységben élő nyugdíjasok száma Magyarországon

Megduplázódott a szegénységben élő nyugdíjasok száma – mondta el egy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatására hivatkozva Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő, a parlament népjóléti bizottságának elnöke. Nézete szerint az igazságos nyugdíjrendszerben senki nem engednek a mélybe zuhanni, és ezzel egyidejűleg a Mount Everest magasságában járni sem. A képes beszéd a számok nyelvére fordítva azt jelenti: ma százsoros különbség áll fenn a legalacsonyabb és a legmagasabb magyarországi nyugdíjak között – hangzott el.

Arról teljesen értelmetlen vitát folytatni, hogy a minimál-nyugdíj 28 800 forintja kevés-e, mert nyilvánvalóan az – fejtette ki Korózs, hozzátéve, hogy elfogadhatatlan, hogy a nyugdíjak kizárólag az infláció mértékében nőnek évente. Vissza kell térni ahhoz a nyugdíjemelési számítási módszerhez, amelyet felerészben az előző évi nettó béremelés, és felerészben az egy évvel korábbi infláció alapján kalkulálnak ki. Ezt nevezik svájci indexelásának. Az idei nyugdíjemelés 2,7 százalékos volt, miközben a hazai keresetnövekedés ezt többszörösen meghaladta.

További részletekért kattintson ide.
Forrás: szeged.hu